Lidt om LED, hjælp til valg

Stort set alle former for lys kan erstattes med LED lys, men effekten kan være vidt forskellig.

LED lys har det særlige egenskab, at det lyser fremad og ikke spreder lyset til siden. Dette gør, at lyset er ikke direkte sammenligneligt med eksempelvis glødepærer, halogenpærer eller sparepærer baseret på lysstofrør, som spreder lyset i alle retninger. LED pærer, halogenpærer og sparepærer har hver deres fordele og ulemper som gør, at man ikke bare kan vælge én slags lyskilde som det ultimativ bedste.

For mere information se Elsparefondens hjemmeside om belysning, som jævnligt bliver opdateret med de nyeste tilgængelige informationer. http://www.elsparefonden.dk/.../belysning

Hvordan kan man sammenligne de forskellige lyskilder?

Alle lyskildes fælles mål for lysstyrken er lumens eller LUX (LUX=lumens/m2). Desværre opgiver endnu ikke alle producenter pærernes lysstyrke, men det er det mål, der kan sammenlignes bedst mellem forskellige typer lyskilder.

LED

Der findes adskillige LED lys på markedet, og alle bygger på samme princip, hvor lyset bliver genereret i en chip. Vil man opnå større lysstyrke, øger man antallet af dioder eller bruger en anden type chip. Vil man opnå en større spredning af lyset til siden, bruger man flere dioder placeret i en vinkel i forhold til hinanden eller bruger særlige linser til at sprede lyset. Samler man diodernes lysstråle, giver det stærkere lys i et lille område, spreder man dem lidt mere, belyser man et større område, men med mindre lysintensitet. Man kan også sige, at forskellige vinkler ved samme lumens giver forskellig LUX værdi. Jo mere er lyset samlet, jo højere LUX giver det. Ved en kombination af alle disse faktorer kan producenten opnå et utal af muligheder med sine pærer. Det gør pærerne endnu sværere at sammenligne, selv indenfor LED belysning.

Lysets farve:

Ved glødepæren og lysstofrøret er lysets farve givet, skal man bruge dem i farve, skal glasset foran farves. Med LED er det selve lyset der kan fremstilles i forskellige farver.

Lyset er meget svær at fotografere eller gengive på anden vis. Det bedste parameter for lysets farve er temperatur i Kelvin – jo lavere værdi, jo varmere er lyset. Når LED belysning bliver mere almindeligt end det er i dag, bliver det lige så naturligt at snakke om farvetemperatur som det er at snakke om farver i dag.

Nedenstående figur viser en tilnærmelse af farverne af forskellige farvetemperaturer. Lyset fra diodelyskilder kan være:

varmt - på skemaet gult (typisk 2.700-3.000 Kelvin),
neutralt - på skemaet hvidt (3.500-4.500 Kelvin) eller
koldt - på skemaet blåt (4.500-10.000 Kelvin). De bedste lysdioder har et farvegengivelses-indeks på 80-90.

Hvor kan LED gør mest gavn?

  • Som udgangspunkt bør man udskifte alle pærerne til LED, hvis de brænder mange timer i døgnet. Besparelsen er ikke ligeså stor, hvis lyset kun er tændt et par gange om ugen i en kort periode
  • Halogenpærer bliver meget varme. Derfor er det vigtigt at overholde mindsteafstanden på typisk 50 cm til brændbart materiale. Har man for lidt plads til at holde det nødvendige afstand, er LED også idealt.
  • I mørke gennemgangsarealer, hvor man tænder og slukker lyset for meget korte perioder, er sparepærer ikke optimale, da det tager for lang tid til at tænde. Inden lyset er tændt og varmet op, skal man næsten slukke det igen. LED pærer tænder med det samme, derfor er det idealt at bruge dem i gennemgangsarealer, trappeopganger og lignende. De er også ideelle i forbindelse med bevægelsessensor.

Lysdioder tænder øjeblikkeligt og giver fuld lysstyrke fra starten. På sigt bliver lysdiodekomponenter velegnede til at dæmpe lyset. Lyset ændrer ikke farve når man dæmper det, i modsætning til gløde- og halogenlys. De fleste af de lysdiode-pærer, der i dag findes på markedet, er dog ikke beregnet til at kunne dæmpes, da de ikke indeholder den nødvendige elektronik.


banner her
Læs mere om Ledspots.dk

Ledspots

Firmaet bag www.ledspots.dk er Hunodan.

Hunodan startede i 2002 som en importvirksomhed i et forsøg på at udbrede spændende produkter af små spirende virksomheder hovedsagligt fra Ungarn – heraf stammer navnet. Med tiden er fokusområdet blevet udvidet og i dag forhandler vi såvel danske som udenlandske produkter, stadigvæk med egen import.